Ana içeriğe atla

Inter Rail ile Avrupa Yolculuğu

Buharlı LokomotifInter Rail Avrupa'nın 30 ülkesinde ve Kuzey Afrika'da sınırsız tren yolculuğu imkanı sunan bir tren kartıdır. Geçerlilik süresi, geçerlilik bölgeleri ve fiyatlarına göre değişik seçenekleri vardır. (Kendi ülkenizde bu olanaktan yararlanamazsınız. Ama ne gam... Türkiye'de TCDD zaten çok daha iyi olanaklar sağlıyor...)

Inter Rail'de yaş sınırlaması yoktur. Ancak yaşınıza göre değişik fiyat uygulamaları vardır. 26 yaşın altında, ve 12 yaşın altında daha fazla fiyat indirimlerinden yararlanabilirsiniz.

Inter Rail uygulamasından yararlanabilmek için Inter Rail Community ülkelerinden birinde, ya da komşu ülkelerden birinde (Rusya, Beyaz Rusya, Ukrayna, Moldova, Estonya, Latvia, Litvanya, Cezayir, Tunus, Malta, Izlanda) altı aydan daha fazla yerleşik olmanız yeterlidir. Türkiye bir Inter Rail ülkesidir ve inter Rail biletlerinizi TCDD'den alabilirsiniz. (Eğer Inter Rail Community ülkesinde yerleşik değilseniz Interrail yerine Eurail Pass olanaklarından yararlanabilirsiniz. Eurrail olanaklarından ise Interrail ülkelerinin yerleşikleri yararlanamazlar. Yani Türk vatandaşları ve Avrupa'da yerleşik Türkler interrail olanaklarından yararlanabilirler.)

Inter Rail kartınızı yolculuk ratihinizden üç ay önce satın alabilirsiniz. Interrail pass kişiye özeldir. Pasaportunuzla birlikte geçerlidir. Yani arkadaşınızın kartını ödünç alamazsınız.

Tüm Inter Rail Topluluğu ülkelerinde hiç bir yaş sınırlaması olmaksızın demiryolları ile sınırsız yolculuk yapabilirsiniz.

Inter Rail Ülkeleri ve bölgeleri:

A: Ingiltere, Irlanda,
B: Norveç, Isveç, Finlandiya,
C: Almanya, Danimarka, Isviçre, Avusturya,
D: Hirvatistan, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Bosnia-Herzegovina,
E: Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika,
F: Fas, Ispanya, Portekiz
G: Yunanistan, Italya, Slovenya, Türkiye, (Ancona/Bari/Brindisi, Korfu/ Patras - gemi bağlantısı ile)
H: Bulgaristan, Romanya, Yugoslavya, Makedonya Eski Yugoslavya Cumhuriyeti,

Global Pass ile tüm ülkelerde seyahat edebilirsiniz. İsterseniz bir ya da iki bölge seçerek daha az para ödeyebilirsiniz.

Yolculuğunuzdan önce gideceğiniz ülke ve seyahatiniz kakkında yeterince bilgi edinmek ve bir yolculuk planı yapmak önemlidir.

Bu arada TCDD'nin Avrupa yönünde Belgrad, Bükreş, Sofya ve Selanik, Orta Doğu yönünde de Halep'e giden trenleri olduğunu da unutmayın...

Vapur Bağlantıları

Yunanistan (Igoumenitsa, Patras) ve Italya (Ancona, Bari) için Superfast Ferries ve Blue Star Ferries ile demiryolu vapur bağlantıları vardır.

Inter Rail seçilen bölgelerde yolculuk yapmanızı sağlar. Ancak bazı servisler için ekstra ödeme ya da rezervasyon yapmanız gerekebilir. Özellikle yaz tatili döneminde uzun yolculuklar ve vapur bağlantıları için rezervasyonlarınızı önceden ayarlamanız yararlıdır.

KARTINIZI KAYBETMEYİN!

Kartınızı kaybederseniz yeniden çıkaramazsınız. Paranızı geri alamazsınız.

Gezinizden vazgeçerseniz kartınızı seyahat tarihinden önce geri vererek paranızı geri alabilirsiniz.

Konaklama indirimleri:

Eğer öğrenciyseniz, ISIC card (International Student Identify Card) size hostellerde ve müzelerde çeşitli indirimler sağlayabilir. Ayrıca International Youth Hostel Card hostellerde (yaş sınırı olmaksızın) indirimli konaklama olanakları sağlar. Inter Rail ülkelerinin çoğunda Youth Hostels vardır. Ayrıca Inter Rail kartınız gerek konaklama gerek yemek için size indirimler sağlar.

VİZE

Yolculuğa başlamadan önce geçeceğiniz ve Türk vatandaşlarına vize uygulayan tüm ülkelerden vizelerinizi almış olmanız gerekmektedir. Başka ülkelerde ve sınırlarda vize almak için başvuramazsınız. Vize başvurusu sırasında Inter Rail biletini göstermeniz vize almanızı kolaylaştıracaktır.

Schengen Ülkeleri olarak anılan 14 Avrupa ülkesi ortak vize uygulamasına geçmişlerdir. Schengen vizesi ile tüm Schengen üyesi ülkeleri aynı vizeyle gezebilirsiniz.

Schengen'e Üye Ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İspanya, İtalya, İsveç, Hollanda, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Yunanistan.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Asteriks, Loreena McKennitt, Enya ve Yozgat

Sabahın erken saatinde tur otobüsünü bekliyorum. Durağa gelen bir kaç hanım "Yozgat'a mı gideceksiniz?" diye soruyor. "Evet" diye cevaplıyorum. İçlerinden birisi "Napacaksınız Yozgat'ta, işiniz mi yok?" diye soruyor. "Siz niye gidiyorsunuz?" diyorum. "Ben Yozgat'lıyım" diyor. Doğrusu bu durum Yozgat hakkındaki genel kanıyı özetliyor. Oysa ben size: "Enya, Loreena McKennitt ve Asteriks aslen Yozgat'lıdır" desem ne derdiniz?

Karboğazı Destanı

Karboğazı Muharebesi, Kurtuluş Savaşı'nda Toros dağlarında Fatma Nine, yörükler ve köylülerden oluşan Milli Kuvvetler ile Fransız ordusu arasında kara savaşı. Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisinden sonra Osmanlı ordusu Mondros Mütarekesiyle silahsızlandı. Müttefikler, ateşkesten 47 gün sonra 17 Aralık 1918'de Mersin'i işgal ettiler. Hemen ardından Fransa güney Anadolu'nun çoğunu işgal etti. Güneybatı İtalyan kontrolü altında olduğundan, Türkiye Akdeniz'le irtibatını kaybetti. Dağları kontrol etmek için Fransız planı : Fransa deniz kıyısını ve Çukurova gibi alüvyal ovaları kontrol etmeye çalıştı. Ancak Toros Dağlarındaki köylülerin ve göçebe Yörük obalarının kontrolü zordu. Dahası, Akdeniz kıyılarından Orta Anadolu'ya ana geçit olan antik çağın Kilikya Kapısı Gülek Geçidi, milli kuvvetlerin sürekli tehdidi altındaydı. Gülek Geçidi'nin etrafında Fransız hakimiyetini sağlama görevi için Binbaşı Mesnil yönetiminde bir tabu

Kurtuluş Savaşının Kadın Kahramanları: Şerife Bacı

Yıl 1921, Aralık ayında kar birdenbire bastırmış, Küre ve Ilgaz dağlarından geçen İnebolu-Ankara yolu kapanmıştı. Cepheye giden nakliye kolları geceye kalmadan yakın köy ve hanlara sığınmışlardı...