Ana içeriğe atla

Eşsiz bir Akdeniz Gezisi: Kleopatra, Antonyus ve Eski Korsanların Yolundan...



Taşucu'ndan tekne ile yakın koyları gezmeye çıkıyoruz. Aslında tekne yolculuğuna çıkarken aklımızda yalnızca iyi vakit geçirmek ve yüzmek dışında bir şey yoktu. Ama sahilde gözlerden uzak kale ve yapı kalıntılarıyla karşılaşmakta hiç gecikmedik.

Uygun koylarda demir atıyoruz. Akdeniz'in serin mavi sularına dalıp Antonyus ve Kleopatra'nın yüzdüğü koylarda yüzüyoruz. Teknede taze Akdeniz balıklarından ve salatadan oluşan yemek servisi yapılıyor. Tatlı tatlı esen ılık Akdeniz rüzgarına karşı iyi soğutulmuş beyaz şarabımı kaldırırken bu ülkede yaşamanın ne kadar büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. Antonyus'u, Kleopatra'yı, sahildeki kalelerin kim tarafından ve ne zaman yapıldığını araştırmayı sonraya bırakıyorum. Ama sizin için fotoğraf çekmeyi ihmal etmiyorum.

Bu koylar pek bilinmeyen, çok az yerleşim olan bakir yerler. Kasaba yaşantısı pek bozulmamış. Çok az yerde yazlık siteler var. Bir çok koya ancak denizden ulaşabilirsiniz.

Taşucu'ndan aynı zamanda Girne'ye düzenli deniz otobüsü ve feribot seferleri yapılıyor.

Gezdiğimiz ve demir attığımız koylar, antik çağlarda eski Akdeniz korsanlarının kasıp kavurduğu sular. O kadar ki Büyük İskender'in Makedon İmparatorluğu ve Roma İmparatorluğu başetmekte oldukça zorlanmıştı. Akdeniz kıyılarında ve dağlarda adım başı kalelerle karşılaşmamızın bir nedeni de bu olsa gerek.

Akdeniz'de, Tarsus'ta, Toroslarda, Ege'de Kleopatra'nın adını her fırsatta ve her yerde duyuyoruz. Duyuyoruz da adını duymayan kalmayan, zamanının tek süper gücü Roma'nın güçlü adamları Sezar ve Antonyus'un paylaşamadıkları Mısır Kraliçesi Kleopatra kimdir? Kimlerdendir? Kimin kızıdır? Nerelidir? Babası ne iş yapar? :)) İstemeye gitmeyeceğimizden merak da etmiyoruz. Ama tesadüfen öğreniyorum ve çok da şaşırıyorum... Mısırlı olarak bildiğimiz antik çağların bu ünlü kadını aslında bize pek de yabancı değil. Aslında Kraliçe Aba'nın hikayesinde, "ne işi var koskoca Kleopatra'nın Torosların bir kasabasında Olba diye adını duymadığımız bir ülkenin prensesi ile?" diye aklıma gelmişti. Ama varmış... Bu öyküyü Olba Krallığının başkenti olan Olba şehrinin hikayesiyle birlikte biraz daha inceleyip kurcaladıktan sonra anlatacağım. Tarihte hep karşımıza çıkan, adını duymayan kalmadığı, çocuklarına isim olarak verdiği halde pek de tanınmayan bir başka ünlü isimle ilişkisinden bahsedeceğim. Şimdilik şu kadarını söyleyeyim, tarihte "bütün yollar Roma'ya çıkar" diye bir söz olabilir, ama bütün yollar da Anadolu'dan geçer...

Bir sonraki öyküde görüşmek üzere hoşçakalın.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kurtuluş Savaşının Kadın Kahramanları: Şerife Bacı

Yıl 1921, Aralık ayında kar birdenbire bastırmış, Küre ve Ilgaz dağlarından geçen İnebolu-Ankara yolu kapanmıştı. Cepheye giden nakliye kolları geceye kalmadan yakın köy ve hanlara sığınmışlardı...

Asteriks, Loreena McKennitt, Enya ve Yozgat

Sabahın erken saatinde tur otobüsünü bekliyorum. Durağa gelen bir kaç hanım "Yozgat'a mı gideceksiniz?" diye soruyor. "Evet" diye cevaplıyorum. İçlerinden birisi "Napacaksınız Yozgat'ta, işiniz mi yok?" diye soruyor. "Siz niye gidiyorsunuz?" diyorum. "Ben Yozgat'lıyım" diyor. Doğrusu bu durum Yozgat hakkındaki genel kanıyı özetliyor. Oysa ben size: "Enya, Loreena McKennitt ve Asteriks aslen Yozgat'lıdır" desem ne derdiniz?

Trikopis ve Atatürk'ün Öyküsü

Yunan ordusu'nun Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki yenilgisinden sonra Mayıs 1922'de General Anastasios Papoulas'ın yerine Yunan hükümeti tarafından Küçük Asya Ordusu'nun başına General Hacıanesti başkomutan olarak atandı. Hacıanesti 26 Ağustos 1922'de Türk ordusu'nun başlattığı Büyük Taarruz'dan iki gün sonra görevinden istifa ederek Yunanistan'a kaçtı. Yerine General Nikolaos Trikupis getirildi. Ancak iletişim yetersizliği nedeniyle bu atama kararı iletilemeden Trikopis Halit Bey (Akmansü) komutasındaki 4. Kafkas Fırkasına esir düştü. Mustafa Kemal Paşa ve kurmayları İsmet Paşa (İsmet İnönü), Halit Akmansu, (Dadaylı Halit), Asım Paşa (Asım Gündüz), Yunan Ordusu Başkomutanı Trikopis'i, Uşak İli Merkez Bozkurt Mahallesi, Hisarkapı Uluyolu'nda karargâh binası olarak kullanılan Kaftancızadeler Konağında karşılamış, Başkomutan Trikopis'in silah ve kılıcını teslim almıştır. Yunan Başkomutanı Trikopis kendisine karşı kötü muamele beklerken A...