Ana içeriğe atla

TUTTUĞUM HERŞEY ALTIN OLSUN!

Exploring the Phrygian Tumulus of King Midas Near Ankara

Sürekli içkili gezen Silenos adlı mitolojik ihtiyar, Tanrı Dionysos'un en sevdiği yaratıkmış. Şarap Tanrısı Dionysos, bir gün yanında Satirler, Bakhalar ve Silenos olduğu halde Frig ülkesini dolaşırken Silenos ormanda kaybolmuş. Dionysos en sevdiği yaratığın kaybolmasına çok üzülmüş. Frigyalı köylüler Silenos'u bularak Kralları Midas' a götürmüşler. Midas Silenos'u tanımış onu on gün boyunca ağırlamış ve Tanrı Dionysos'a götürüp vermiş. Kendini yetiştiren Silenos'a kavuşan Dionysos, Kral'a ne isterse dileyebileceğini söylemiş. Midas ise, "Tuttuğum her şey altın olsun." demiş.

O günden sonra Kral Midas neye dokunduysa altın olmuş. Önceleri çok hoşuna giden bu tılsım daha sonra Midas'ın başına bela olmuş. Sevdiği hiç kimseye dokunamaz, herhangi bir şeyi yiyemez ve içemez olmuş. Hatasını anlayınca da, Tanrı Dionysost'an bağışlanmasını istemiş. Dionysos, Midas'a acımış ve Paktolos ırmağında ( Lidya'da Sardis'te) yıkanmasını sağlayarak O' nu bu beladan kurtarmış.

Efsanelerde tuttuğu herşeyi altına dönüştüren Midas'ın mezarında bir gram dahi altın yoktu... Ama yolculuğumuz sırasında gün batımında bereketli Orta Anadolu ovaları öyle güzel sıcacık altın rengi başaklarla doluydu ki... Ne dersiniz, acaba bu söylentideki sır bu muydu?

Golden Oat Flowers

Bu blogdaki popüler yayınlar

Asteriks, Loreena McKennitt, Enya ve Yozgat

Sabahın erken saatinde tur otobüsünü bekliyorum. Durağa gelen bir kaç hanım "Yozgat'a mı gideceksiniz?" diye soruyor. "Evet" diye cevaplıyorum. İçlerinden birisi "Napacaksınız Yozgat'ta, işiniz mi yok?" diye soruyor. "Siz niye gidiyorsunuz?" diyorum. "Ben Yozgat'lıyım" diyor. Doğrusu bu durum Yozgat hakkındaki genel kanıyı özetliyor. Oysa ben size: "Enya, Loreena McKennitt ve Asteriks aslen Yozgat'lıdır" desem ne derdiniz?

Karboğazı Destanı

Karboğazı Muharebesi, Kurtuluş Savaşı'nda Toros dağlarında Fatma Nine, yörükler ve köylülerden oluşan Milli Kuvvetler ile Fransız ordusu arasında kara savaşı. Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisinden sonra Osmanlı ordusu Mondros Mütarekesiyle silahsızlandı. Müttefikler, ateşkesten 47 gün sonra 17 Aralık 1918'de Mersin'i işgal ettiler. Hemen ardından Fransa güney Anadolu'nun çoğunu işgal etti. Güneybatı İtalyan kontrolü altında olduğundan, Türkiye Akdeniz'le irtibatını kaybetti. Dağları kontrol etmek için Fransız planı : Fransa deniz kıyısını ve Çukurova gibi alüvyal ovaları kontrol etmeye çalıştı. Ancak Toros Dağlarındaki köylülerin ve göçebe Yörük obalarının kontrolü zordu. Dahası, Akdeniz kıyılarından Orta Anadolu'ya ana geçit olan antik çağın Kilikya Kapısı Gülek Geçidi, milli kuvvetlerin sürekli tehdidi altındaydı. Gülek Geçidi'nin etrafında Fransız hakimiyetini sağlama görevi için Binbaşı Mesnil yönetiminde bir tabu

Kurtuluş Savaşının Kadın Kahramanları: Şerife Bacı

Yıl 1921, Aralık ayında kar birdenbire bastırmış, Küre ve Ilgaz dağlarından geçen İnebolu-Ankara yolu kapanmıştı. Cepheye giden nakliye kolları geceye kalmadan yakın köy ve hanlara sığınmışlardı...