Ana içeriğe atla

Kubadabad Sarayı

Kubadabad Sarayı Çinileri: Alaaddin Keykubad, Karatay Medresesi Müzesi

Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad'ın veziri Sadeddin Köpek tarafından yazlık saray olarak yapılmış Kubadabad Sarayı Külliyesi, günümüze ulaşabilmiş tek Anadolu Selçuklu saray yapısıdır. (1220-1236).

Kubadabad Sarayı Nerede: Anadolu Selçuklu başkenti ve bugünkü Konya il merkezinin 100 kilometre batısında, Beyşehir Gölü'nün güneybatı kıyısında, İsparta ilinin Yenişar Bademli ilçesi, Gölyaka beldesinde yer alır.


13. yüzyılda yaşamış tarihçi İbn-i Bibi'ye göre saltanatının sonuna doğru Alaeddin Keykubad, Kubad Abad Sarayının planlarını kendisi hazırladı ve sarayın tamamlanması için aynı zamanda baş mimar ve nakkaş olan Vezir Sadeddin Köpek'i görevlendirdi. Önceleri sadece İbn Bibi'nin yazılarında geçen gizemli saray kalıntıları ilk olarak 1949 yılında keşfedildi. İlk olarak 1960 yılında Alman arkeolog Katharina Otto-Dorn tarafından kazıldı. Günümüzde Ankara Üniversitesi'nden bir ekip Rüçhan Arık önderliğinde kazılara devam ediyor.

Kubadabad Sarayı Büyük Saray dahil iki saray ve on altı binadan oluşmaktadır. Yapılar arasında bir oyun parkı ve Alanya Tersanesinin benzeri küçük bir ahşap tersane de bulunmaktadır. Büyük Saray 35X50 metre boyutlarında, bir avlu, konuk odaları, harem ve eyvanla bütünleşen asimetrik bir yapıdır. Daha önce benzeri görülmemiş, kervansaray tarzında inşa edilmiş, birer mücevher gibi göz kamaştırıcı, süslü, figürlü çinilerle bezeli, eşsiz bir yapı olduğu kabul edilir.

Kubadabad Sarayı, Konya ve Kayseri'de sarayların aksine, bir Selçuklu sarayı için alışılmadık bir şekilde, korunaklı bir şehirden uzak inşa edilmiştir. Odalarda sıcak su, ısıtma ve kanalizasyon tesisatı olduğuna dair izler bulunmuştur.

Selçuklu Sarayı

Kubadabad Sarayı Çinileri: Alaaddin Keykubad, Karatay Medresesi MüzesiKubadabad Sarayı Çinileri

Kazılar Kubadabad Sarayı'nda, şimdi Konya'nın Karatay Müzesi'nde korunan muhteşem bir dizi çok renkli seramik ortaya çıkardı. Mavi, mor, turkuaz ve yeşil sıraltı boyalı, bir dizi beyaz, figürlü yıldız şekilleri, turkuaz haçlar ile dönüşümlü olarak kullanılmıştır. Benzeri çiniler Aspendos'da, Alaaddin Keykubad tarafından bir saraya dönüştürülmüş olan Roma tiyatrosu üzerinde bulunmuştur. Çinilerin üzerinde gerçek ya da fantastik özellikli insan ve hayvan figürleri vardır. Özellikle iki çini dikkat çekicidir: Bunlardan birinin üzerinde Sultan'ı betimlediği sanılan bir portre, ve bir diğerinde "el-Sultan" yazılı çift başlı kartal görülür. Aynı semboller Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan Konya surları gibi diğer yapılar üzerinde de görülür.

Selçuklu Sarayı

Sultan Alaaddin'in izinde...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Asteriks, Loreena McKennitt, Enya ve Yozgat

Sabahın erken saatinde tur otobüsünü bekliyorum. Durağa gelen bir kaç hanım "Yozgat'a mı gideceksiniz?" diye soruyor. "Evet" diye cevaplıyorum. İçlerinden birisi "Napacaksınız Yozgat'ta, işiniz mi yok?" diye soruyor. "Siz niye gidiyorsunuz?" diyorum. "Ben Yozgat'lıyım" diyor. Doğrusu bu durum Yozgat hakkındaki genel kanıyı özetliyor. Oysa ben size: "Enya, Loreena McKennitt ve Asteriks aslen Yozgat'lıdır" desem ne derdiniz?

Kurtuluş Savaşının Kadın Kahramanları: Şerife Bacı

Yıl 1921, Aralık ayında kar birdenbire bastırmış, Küre ve Ilgaz dağlarından geçen İnebolu-Ankara yolu kapanmıştı. Cepheye giden nakliye kolları geceye kalmadan yakın köy ve hanlara sığınmışlardı...

Karboğazı Destanı

Karboğazı Muharebesi, Kurtuluş Savaşı'nda Toros dağlarında Fatma Nine, yörükler ve köylülerden oluşan Milli Kuvvetler ile Fransız ordusu arasında kara savaşı. Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisinden sonra Osmanlı ordusu Mondros Mütarekesiyle silahsızlandı. Müttefikler, ateşkesten 47 gün sonra 17 Aralık 1918'de Mersin'i işgal ettiler. Hemen ardından Fransa güney Anadolu'nun çoğunu işgal etti. Güneybatı İtalyan kontrolü altında olduğundan, Türkiye Akdeniz'le irtibatını kaybetti. Dağları kontrol etmek için Fransız planı : Fransa deniz kıyısını ve Çukurova gibi alüvyal ovaları kontrol etmeye çalıştı. Ancak Toros Dağlarındaki köylülerin ve göçebe Yörük obalarının kontrolü zordu. Dahası, Akdeniz kıyılarından Orta Anadolu'ya ana geçit olan antik çağın Kilikya Kapısı Gülek Geçidi, milli kuvvetlerin sürekli tehdidi altındaydı. Gülek Geçidi'nin etrafında Fransız hakimiyetini sağlama görevi için Binbaşı Mesnil yönetiminde bir tabu