Ana içeriğe atla

Yurt: Geleneksel Türk Evi

Niğde kalesinde geleneksel Türkmen Yurt çadırı

Niğde geleneksel Türkmen cicim kilimiYurt, Orta Asya'da Türk ve Moğol göçebelerinin ev olarak kullandığı genellikle buharla bükülmüş ahşap kafes kullanılarak çatılan, keçe kaplamalı, taşınabilir çadır evlerdir.

Yanlar (duvarlar) genellikle kumaş katmanları ve koyun yünü keçe, kilim ve halılarla kaplanır. Yere yün halı ve kilimler serilir. Dışarıda yanlarda yağmur suyu içeri gelmeyecek şekilde toprakta tahliye kanalları açılır. Yağmur, soğuk, sıcak gibi yaz ve kış hava şartlarına karşı izolasyonu sağlanmıştır. Yer seçimi çok önemlidir. Kullanılan doğal malzeme ve yün nedeniyle yangına karşı dayanıklıdır.

Günümüzde "Vatan" anlamında kullandığımız "Yurt" kelimesi "Ev" anlamına gelen ve tüm dünya dillerinde kullanılan Türkçe aslından gelir. Birkaç çadırdan oluşan topluluğa oba denir.

Fotoğraflar:

Niğde kalesinde geleneksel Türkmen Yurt çadırı.

Niğde geleneksel Türkmen cicim kilimi. Düz dokuma kilim üzerinde dokuma sırasında çözgü, atkı iplikleri arasına renkli desen iplikleri atılarak sıkıştırılmak suretiyle kabartma şekilli desenler yapılır. Genç kızlar tarafından sevdiklerine dokunur. Göçebe Türklerin Orta Asya bozkırlarından Anadolu'ya getirdikleri binlerce yıllık örf, adetleri ve geçmişleridir geleneksel Yörük halı ve kilimleri... Binlerce yıldır yün halı ve kilimler, göçebe hayatında yaşamsal öneme sahiptir.

Ve Niğde'den Toros Dağlarına uzanıyoruz. Silifke'nin kuzeyinde, Torosların güney yamacında bir Yörük çadırına konuk oluyoruz. İşte geleneksel Yörük çadırında hayat. Büyükanne gergef işliyor. Anne oturuyor. Çocuk ise fotoğraf makinasından korktuğu için annesinin arkasında saklanıyor...

Toros Dağlarında geleneksel yurt çadırında hayat

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kurtuluş Savaşının Kadın Kahramanları: Şerife Bacı

Yıl 1921, Aralık ayında kar birdenbire bastırmış, Küre ve Ilgaz dağlarından geçen İnebolu-Ankara yolu kapanmıştı. Cepheye giden nakliye kolları geceye kalmadan yakın köy ve hanlara sığınmışlardı...

Asteriks, Loreena McKennitt, Enya ve Yozgat

Sabahın erken saatinde tur otobüsünü bekliyorum. Durağa gelen bir kaç hanım "Yozgat'a mı gideceksiniz?" diye soruyor. "Evet" diye cevaplıyorum. İçlerinden birisi "Napacaksınız Yozgat'ta, işiniz mi yok?" diye soruyor. "Siz niye gidiyorsunuz?" diyorum. "Ben Yozgat'lıyım" diyor. Doğrusu bu durum Yozgat hakkındaki genel kanıyı özetliyor. Oysa ben size: "Enya, Loreena McKennitt ve Asteriks aslen Yozgat'lıdır" desem ne derdiniz?

Trikopis ve Atatürk'ün Öyküsü

Yunan ordusu'nun Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki yenilgisinden sonra Mayıs 1922'de General Anastasios Papoulas'ın yerine Yunan hükümeti tarafından Küçük Asya Ordusu'nun başına General Hacıanesti başkomutan olarak atandı. Hacıanesti 26 Ağustos 1922'de Türk ordusu'nun başlattığı Büyük Taarruz'dan iki gün sonra görevinden istifa ederek Yunanistan'a kaçtı. Yerine General Nikolaos Trikupis getirildi. Ancak iletişim yetersizliği nedeniyle bu atama kararı iletilemeden Trikopis Halit Bey (Akmansü) komutasındaki 4. Kafkas Fırkasına esir düştü. Mustafa Kemal Paşa ve kurmayları İsmet Paşa (İsmet İnönü), Halit Akmansu, (Dadaylı Halit), Asım Paşa (Asım Gündüz), Yunan Ordusu Başkomutanı Trikopis'i, Uşak İli Merkez Bozkurt Mahallesi, Hisarkapı Uluyolu'nda karargâh binası olarak kullanılan Kaftancızadeler Konağında karşılamış, Başkomutan Trikopis'in silah ve kılıcını teslim almıştır. Yunan Başkomutanı Trikopis kendisine karşı kötü muamele beklerken A...