Ana içeriğe atla

Mor Gabriel Manastırı, Son Asurlular



Münzeviler Dağı Tur Abdin'in meşe ağaçlarıyla çevrili tepelerinin doruklarında ziyaretçilerini büyüleyerek karşılar Mor Gabriel manastırı. 397 yılında Süryani rahipler tarafından kurulmuş. Rahiplerin meskeni anlamında "Dayro d'Umro" (Deyrulumur) olarak adlandırılmış. Kısa zamanda o kadar ünlenmiş ki Bizans ve Roma İmparatorlarının ilgisini çekmiş. Bugünkü adı 7. yüzyıl ortalarında Turabdin Metropoliti (Aziz Cebrail) Mor Gabriel'in adından gelir. Mardin ilinin Midyat ilçesine bağlı Güngören köyü sınırları içerisindedir. Yaşayan en eski Süryani Ortodoks manastırı olarak dünyanın ilgisini üzerinde toplar.

Ancak Suriye'ye de adını veren Süryani, Arami, Asuri topluluğunun geçmişi günümüzden 6000 yıl öncesine, Hristiyanlıkla tanıştıkları tarihten, Hz. İsa'nın doğumundan 4000 yıl öncesine, Asur, Babil ve Sümer'e gider. Hz. İsa Arami dilinde konuşmuş, Tevrat Aramice yazılmıştır. Süryaniler günümüzde yaşayan Asurlulardır. Günümüz İstanbul'una adını veren Bizans İmparatoru Konstantin’in annesi Heleni, İmparator Jüstinyen'in eşi Teodora ve İstanbul’un ilk metropoliti Mor Yuhanna Chrisostom İstanbul tarihine önemli izler bırakan Süryanilerden birkaçıdır.

Anadolu'da Asur ticaret kolonileri ve karumlar.
Read more in English.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kurtuluş Savaşının Kadın Kahramanları: Şerife Bacı

Yıl 1921, Aralık ayında kar birdenbire bastırmış, Küre ve Ilgaz dağlarından geçen İnebolu-Ankara yolu kapanmıştı. Cepheye giden nakliye kolları geceye kalmadan yakın köy ve hanlara sığınmışlardı...

Asteriks, Loreena McKennitt, Enya ve Yozgat

Sabahın erken saatinde tur otobüsünü bekliyorum. Durağa gelen bir kaç hanım "Yozgat'a mı gideceksiniz?" diye soruyor. "Evet" diye cevaplıyorum. İçlerinden birisi "Napacaksınız Yozgat'ta, işiniz mi yok?" diye soruyor. "Siz niye gidiyorsunuz?" diyorum. "Ben Yozgat'lıyım" diyor. Doğrusu bu durum Yozgat hakkındaki genel kanıyı özetliyor. Oysa ben size: "Enya, Loreena McKennitt ve Asteriks aslen Yozgat'lıdır" desem ne derdiniz?

Trikopis ve Atatürk'ün Öyküsü

Yunan ordusu'nun Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki yenilgisinden sonra Mayıs 1922'de General Anastasios Papoulas'ın yerine Yunan hükümeti tarafından Küçük Asya Ordusu'nun başına General Hacıanesti başkomutan olarak atandı. Hacıanesti 26 Ağustos 1922'de Türk ordusu'nun başlattığı Büyük Taarruz'dan iki gün sonra görevinden istifa ederek Yunanistan'a kaçtı. Yerine General Nikolaos Trikupis getirildi. Ancak iletişim yetersizliği nedeniyle bu atama kararı iletilemeden Trikopis Halit Bey (Akmansü) komutasındaki 4. Kafkas Fırkasına esir düştü. Mustafa Kemal Paşa ve kurmayları İsmet Paşa (İsmet İnönü), Halit Akmansu, (Dadaylı Halit), Asım Paşa (Asım Gündüz), Yunan Ordusu Başkomutanı Trikopis'i, Uşak İli Merkez Bozkurt Mahallesi, Hisarkapı Uluyolu'nda karargâh binası olarak kullanılan Kaftancızadeler Konağında karşılamış, Başkomutan Trikopis'in silah ve kılıcını teslim almıştır. Yunan Başkomutanı Trikopis kendisine karşı kötü muamele beklerken A...